Čistá síla kolagenu

O KOLAGENU A KOLAGENOVÝCH PEPTIDECH

K čemu v našem těle slouží kolagen? Dokážeme si ho vytvářet sami a jak dlouho?

Kolagen je základním stavebním kamenem našeho těla. Tvoří v něm totiž až třetinu bílkovin a hned po vodě je druhou nejvíce zastoupenou látkou v našem těle. Je součástí zejména svalů, kloubů, šlach, chrupavek a samozřejmě také vlasů, nehtů a kůže – a na všechny tyto orgány a části těla má pozitivní vliv. Díky němu se můžeme cítit lépe a také lépe vypadat. Náš organismus je schopen dostatečné množství kolagenu produkovat sám, takhle to ale funguje jen do cca 25. roku života. Poté nastává zásadní nepoměr. Potřeba kolagenu stoupá a jeho přirozená tvorba klesá, a to až o 1 % ročně. Přitom ho naše tělo s přibývajícím věkem potřebuje čím dál víc.

Jaké je řešení?

Jedním ze způsobů, jak se cítit a vypadat lépe, je začít řešit problémy zevnitř a pečovat o sebe dřív, než problémy vůbec nastanou. Abychom zajistili dostatečné množství kolagenu v našem těle, můžeme ho podpořit dodáváním hydrolyzovaných kolagenových peptidů v podobě doplňků stravy.

Kolagen vs. kolagenové peptidy – jaký je rozdíl?
Kolagen, který má každý člověk v těle, je protein (neboli bílkovina), která je nerozpustná ve vodě a je stavební hmotou pojivových tkání. Kolagen je základním stavebním prvkem těl všech živočichů, včetně nás, lidí. Svou strukturou se jedná o odolnou trojšroubovici a ve formě kolagenních vláken je složkou mezibuněčné hmoty. Kolagen je zkrátka složka v těle, která drží vše pohromadě. Napomáhá ke správné funkci šlach, chrupavek, kloubů, měkkých tkání a výrazně se podílí na kvalitě vlasů, kůže a nehtů. Přispívá k pevnosti a zároveň elasticitě. Jeho dostatek se také podílí na regeneraci a dobré kondici člověka.

Kolagenové peptidy (neboli hydrolyzovaný kolagen či hydrolyzované kolagenové peptidy) jsou malé, rozpustné částice bílkovin, které vznikly enzymatickou hydrolýzou kolagenu. Hydrolyzované kolagenové peptidy jsou kolagen, který byl rozložen na nejmenší možné částice, což umožňuje tělu lépe ho trávit a vstřebávat. Na rozdíl třeba od vývaru z kostí, který obsahuje mnohem větší částice, které neprojdou trávicím traktem. Tyto částice není možné získat z rostlinných zdrojů, a proto kolagenové peptidy nemohou být vegetariánské.

Pro jednoduchost věcí se však na mnoha produktových obalech objevuje pouze slovo „Kolagen“ místo „Kolagenové peptidy“. Pro konkrétnější informace je potřeba dívat se do složení, zda se jedná o hydrolyzovaný kolagen. Naše kolageny Vital Proteins obsahují hydrolyzované kolagenové peptidy.

Jaké typy kolagenů existují podle zdroje původu?
Jak už bylo zmíněno, kolagen je základní stavební prvek všech těl živočichů, avšak do doplňků stravy se využívají zejména tyto:

  • Hovězí, vepřový, drůbeží: Kůže, kosti a chrupavky jsou části zvířat, které v masném průmyslu většinou nemají využití. Jsou ale kvalitním zdrojem kolagenu (resp. kolagenových peptidů), který se z nich vyextrahuje. Podrobný postup získávání našich kolagenových peptidů si přečtěte v našich odpovědích na nejčastější otázky.

  • Rybí: Postup je stejný jako u kolagenu výše zmíněného. Rybí kolagen se ale získává ze šupin a kůží ryb. V případě Vital Proteins se jedná o šupiny a kůže mořských bělomasých ryb. Kromě benefitů spojených s užíváním kolagenu samotného je mořský kolagen vhodný také pro pescetariány a další, kteří vyhledávají alternativu k hovězí variantě.

V nabídce kolagenů Vital Proteins najdete jak hovězí, tak mořské kolagenové peptidy. Je čistě na vás a vašich preferencích, který si vyberete!

Kolageny Vital Proteins podpoří mladistvý vzhled a zdravý životní styl. A zdravý životní styl nikdy nevyjde z módy. Doplňovat tělu kolagen, který potřebuje, není nijak škodlivé nebo nepřirozené. Naše krása vychází zevnitř, tak podpořme regeneraci našeho těla – i proto doporučujeme zařadit kolagenový doplněk stravy do vaší každodenní rutiny. Kombinace aktivního životního stylu a produktů Vital Proteins může pomoci k udržení dobré kondice. Nejvýraznějších výsledků dosáhnete, budete-li kolagen doplňovat pravidelně a dlouhodobě.

A proč právě Vital Proteins?

Je potřeba kolagen v těle doplnit efektivně, proto je nutné, aby organismus uměl doplňky stravy co nejlépe vstřebat a využít. Produkty Vital Proteins obsahují takzvaný bioaktivní kolagen, který tělo lehce přijme, stráví a vstřebá. Jedná se totiž o hydrolyzované kolagenové peptidy, tedy malé části bílkovin, které jsou rozpustné a vstřebatelné.


Vital Proteins kolagen můžete přimíchat jak do horké kávy či čaje, tak i do studených nápojů. Můžete ho rovněž přidat do dezertů, dresinků nebo jiných pokrmů. Při pečení jej lze přidat v případě, že pečeme na teplotě do 190 stupňů.


Věříme, že si zasloužíte vysoce kvalitní kolagen. Zavázali jsme se k tvorbě prémiových produktů na bázi kolagenu, které jsou vytvořeny z jednoduchých ingrediencí a podporují ty, jež chtějí žít plnohodnotný a aktivní život. Naše produkty neobsahují umělá ochucovadla ani barviva. Raději vytváříme produkty, kterým věříme a jsou vyrobeny ze snadno vyslovitelných přísad.